Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Bean to Bar

Jiří Soukup - chocolatier muzea čokolády v Táboře
Jiří Soukup - chocolatier muzea čokolády v Táboře
Jiří Soukup - chocolatier muzea čokolády v Táboře

V roce 2015 se zrodila myšlenka, ukázat lidem, jak se čokoláda vyrábí. Jirka se pustil do projektu naší muzejní Bean-to-Bar (od bobu po tabulku) čokolády a tehdy možná ani nevěděl, jak trnitá cesta to bude. “Pamatuji si, jakou radost jsem měl, když jsem si koupil svůj první stroj na zpracování čokolády. Starý, vyřazený historický melanžér, který jsem kompletně rozebral a opotřebované díly nechal vyrobit. Koupili jsme kakaové boby a začali s výrobou. Ale nebylo to ono. Jsme muzeum!!! Pro nás proces výroby nemůže přeci začít tím, že nakoupíme „nějaké“ boby.” Jirka se tedy vypravil na plantáže sám. Boby, které přivezl, vyprávěly svůj vlastní příběh. To je přeci to, co lidi v muzeu čokolády zajímá. Výroba čokolády a její historie. Přivezli jsme kakaové boby ze zajímavých destinací. První kroky vedly na Srí Lanku. Další zajímavou kakaovou plantáž Jirka objevil na indonéské Sumatře. Tady na Sumatře si mohl sám boby sklidit, zfermentovat i usušit. Dalo by se říct, že čokoláda, která vznikla z těchto bobů je Tree-to-Bar čokoláda (tedy od stromu až po tabulku). Dnes máme boby z různých koutů světa. Vietnam, Ghana, Equador, Papua, Nikaragua aj.

První tabulky čokolády na sebe nenechaly dlouho čekat. Začali jsme dělat degustace a přednášky o Bean-to-Bar čokoládě. Díky tomu mohli návštěvníci muzea ochutnat čokoládu, jejíž výroba se stala součástí expozice. Šlo nám vždy o to, abychom lidem ukázali to nejlepší z čokoládového světa, tedy čokoládu v té nejvyšší kvalitě.

Dlouhým vývojem prošlo i balení čokolád. Opět to chtělo něco originálního, něco, co jen tak nikdo nemá. Zrodil se nápad. Etikety k čokoládám maluje Jirka sám. Jsou odrazem jeho cestování a toho, jak danou zemi vnímal.

Po letech neustálé práce máme stroje a kapacitu vyrobit tolik čokolády, že jí můžeme nabídnout dál, než jen jako muzejní exponát. Vznikly tedy ty nejexkluzivnější čokolády bez emulgátorů, sójového lecitinu, bez přidaných cizích tuků. Místo obyčejného třtinového cukru používáme na slunci sušenou šťávu z cukrové třtiny – tedy nečištěný a nerafinovaný cukr. Prostě a jednoduše vyrábíme čokoládu, za kterou si pevně stojíme.

Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Bean to Bar - zdroj televize Nova
Počet fotografií: 9
Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů