Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Kdo byl první ? Mayové, Aztékové nebo Olmékové?

Kakaovník je základ každé čokolády. Roste v tropickém pásmu kolem rovníku a potřebuje hlavně teplo a vlhko. Přímé sluníčko nemá rád, proto se rád "schová" pod banánové listy. Latinský název "Theobroma cacao" znamená v překladu "pokrm Bohů". Kdo začal jako první kakaové boby zpracovávat? Jednoznačně Indiáni.

Oblast dnešního Mexika je zřejmě místo, kde se fenomén KAKAO zrodil. Historici se dnes přou, zda prvními zpracovateli kakaových bobů byli Mayové, Aztékové či Olmékové. Nicméně jasné je, že to byli Indiáni. Slovo "čokoláda" má svůj prazáklad ve slově "xoco-latl" neboli "hořká voda". Slovo najdeme u Mayů, kteří vařili čokoládu tak, že smíchali rozdrcené kakaové boby s vodou a tento velmi afrodiziakální nápoj popíjeli. Až Aztékové začali přidávat do "hořké vody" další ingredience - koření, cukrovou třtinu, vanilku a z hořké vody se stal příjemný povzbuzující nápoj. Dodnes se setkáváme v kavárnách a čokolateriích s aztéckou čokoládou, která většinou bývá posypána chilli nebo jiným extravagantním kořením. Boby se také obchodovaly a byly vysoce hodnoceným platidlem. Za 3 boby bylo možné získat třeba rajče. 

Nejvíce čokolády vypil zřejmě aztécký král Montezuma. Prý ji pil až 50 šálků za den, šálky byly celé ze zlata. Když byla jeho říše v roce 1521 dobyta Fernandem Cortezem, přenesla se kultura pití čokolády a její příprava do Španělska. Know how si Španělé drželi skoro 150 let. 

Pozor ! Jihoamerický Indián není Vinetou a nebydlí v teepee. V našem muzeu najdete rekonstrukci indiánského obydlí a s "oživeným" Montezumou se můžete vyfotit....

 -
 -
Počet fotografií: 3
Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů