Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Proč čokoláda a Tábor ?

Častá otázka našich návštěvníků. Byla v Táboře nějaká významná firma? Nebo je tu nějaká historická tradice? Proč je jediné muzeum svého druhu právě v Táboře?

Zakladatelka a majitelka Petra Kovandová vysvětluje : "Všechno začalo hned po revoluci. V Černovicích u Tábora jsem vydražila samoobsluhu, půjčila si první milion a začala podnikat. Tam se ukázalo, že na trhu chybí různé suroviny pro domácí pečení, kreativní ozdoby pro cukrářky a o pralinkách a čokoládě ani nemluvě. Zaměřila jsem se na tento segment, našla výrobce a začala s cukrářskými dekoracemi podnikat. A jak jsem tak dokola objížděla Českou republiku, zjistila jsem že je poptávka i po pralinkách a kvalitní čokoládě. Zkušenost s výrobou byla nulová, začínala jsem opravdu od píky a drtivá většina dodnes nejprodávanějších kousků jsou moje originální receptury. Vznikla vlastní výroba a následně značka BONBON, která má obchody v celé ČR i na Slovensku. No a od této chvíle to byl jen krůček k vybudování muzea. Tábor je můj domov, takže logická volba byla tady. Vlastně jsem založila novou tradici a spojení Tábor=čokoláda". 

Nebylo to samozřejmě tak jednoduché, bylo třeba sehnat prostory, udělat projekt, sehnat peníze a hlavně.... mít odvahu do toho jít, protože něco takového v ČR ještě nebylo a vlastně v tomto provedení ani není. 

"Většina lidí projektu nevěřila, neuměli si pod tím nic představit a přišlo jim to jako blbost", směje se Petra Kovandová. Dnes má muzeum 52000 návštěvníků ročně, první pobočku v Třeboni a pořádá spoustu doprovodných programů, degustací, vzdělávacích školení. Součástí muzea je i Čokoládování - festival čokolády, který primárně vzdělává a také baví. Každý rok se u nás něco děje, takže neváhejte být součástí naší velké muzejní rodiny.

 -
 -
 -
Počet fotografií: 4
Platební metody Platební metody Platební metody

Projekt – Modernizace prostor átria pomocí 3D malby a dekorativních prvků – registrační číslo žádosti 0380001266. Cílem projektu je zatraktivnit návštěvníkům prohlídku muzea. Projekt byl financován Evropskou unií – Next Generation EU.

Financováno Evropskou Unií
Národní plán obnovy
Ministerstvo kultury
Služby JVTP podpora trendů